客人真實經歷分享:患IBD的貓貓 ,貓貓腸道及毛髮健康好轉,全靠 Furry Green 鮮食及營養品

開心分享:貓貓腸道及毛髮健康好轉,全靠 Furry Green 貓貓鮮食及營養品

重點摘要 :  

  • 客人激讚估佢唔到!貓貓食完 Furry Green 嘅鮮食糧同營養補充品之後,消化同毛髮健康都有明顯改善,點都諗唔到會咁magical!

  • 貓貓本身患有慢性炎症性腸病 (IBD),食咗 Furry Green 貓鮮食之後,嘔吐次數減少,由內到外都健康咗,精靈返晒!

近日收到回頭客開心share,原來佢隻貓主子Bu 食咗Furry Green 嘅貓貓鮮食再搭配其他營養品之後,腸胃同埋毛髮健康都有明顯好轉,令佢忍唔住要同我哋講返呢個好消息!等我哋一齊嚟見證下 Bu呢幾個月的身體轉變~首先了解 Bu 一開始嘅健康狀況:

Bu原本都有啲肉地,同好多主子一樣都係為食貓。但從某日開始,奴才發現Bu開始越來越瘦,成日都嘔吐 ,起初只係唔肯食乾糧,後來直接滴水不沾。
奴才驚覺事態嚴重,急急腳送Bu去獸醫診所,醫生診斷佢為慢性腸道炎症 (IBD)。
貓貓 慢性腸道炎症

關於慢性腸道炎症 (IBD)

慢性腸道炎症 (IBD) 係一種不明原因造成嘅免疫相關嘅原發性紊亂腸道疾病。
由於體內的免疫系統失衡,免疫細胞反常地發炎,導致免疫細胞無法防止有害物質入侵,炎症細菌就會係腸道內肆,造成腸胃道腫脹、蠕動異常。
之後就好似Bu嘅經歷咁,貓貓身體喺食物消化、營養同水分吸收,以及排毒嘅功能上都陸逐出現異常。 

無論係邊一個品種嘅貓都有可能成為下一個受害者,所以我哋每個貓奴都一定要時刻注意貓貓嘅腸胃狀況。

為咗增加Bu嘅食慾,Bu主人一開始都諗住自己上網揾食譜,令Bu食得健康又豐富啲。但做完一輪資料搜集,Bu主人發現要自行準備食材多樣嘅鮮食除咗十分耗時,自己亦缺乏專業營養知識,擔心自製鮮食不能均衡貓貓所需嘅營養。

客人於是尋遍市面上寵物鮮食的生產商,最終搵到我哋Furry Green 提供價錢合理嘅貓貓鮮食🤝Bu嘅奇蹟轉變:
貓咪而家仲keep住食緊 Furry Green 貓鮮食配合益生菌粉及營養膏,三者同時食咗 3 個月。其實去到第 2 個月,Bu嘅身體狀況已經開始穩定,由以前每日都嘔吐,到而家可能兩個星期先嘔一次,身體不適同腸胃敏感少咗,而且毛髮靚咗好多。
見到Bu開始慢慢容光煥發,做奴才嘅唔洗講都知有幾開心,估唔到Furry Green為佢打開咗寵物鮮食嘅大門,令佢發現原來食物嘅材料同新鮮度可以對小動物嘅健康有咁大影響。

Bu主人極力推薦,表示一定會會繼續俾貓咪食 Furry Green 貓鮮食🫶🏻
Furry Green 貓鮮食推介,即刻撳入嚟睇下啦!

貓貓鮮食套餐 (12 pcs)

Furry Green的寵物鮮食採用天然食材,不含防腐劑及添加物,毛孩食得健康,主人安心。歡迎大家DM或WhatsApp 5636 0311向我哋了解更多

更多關於貓咪的炎症性腸病(Inflammatory Bowel Disease,簡稱IBD)

症狀

  • 慢性嘔吐:如果腸胃持續受到不正常剌激,貓咪會經歷慢性嘔吐,這是貓科IBD最常見嘅臨床症狀

  • 慢性腹瀉:腸道受到炎症細菌影響,會出現慢性腹瀉

  • 食慾減退:貓咪可能食慾減退

  • 體重減輕:如果食慾問題持續數個月以上,大幅體重減輕亦十分常見

  • 其他症狀:倦怠、便便帶血、或是反其道因食物吸收不良而引起的貪食等,也有可能隨炎症出現,要根據個別例子而定

診斷

  • 組織活檢:根據組織活檢的結果,可以確定特定類型的IBD

  • 超聲波:超聲波可以測量胃和腸道壁的厚度,並評估腸道周圍淋巴結的大小,有助於診斷IBD

治療

  • 飲食療法:飲食療法是管理貓咪IBD的重要組成部分。一些患有IBD的貓咪對飲食習慣的改變有良好的反應,建議使用新穎蛋白質,減低腸道敏感的機會

  • 藥物治療:根據貓貓到診和復元的情況,中度至重度的IBD貓咪可能需要使用類固醇和可能的免疫抑制藥物治療

有無後遺症?

  • 預計進展:對於許多曾患有IBD的貓咪來說,預後良好,症狀通常可以得到有效控制,讓貓咪舒適地生活多年,其間保持良好飲食習慣,吸收天然營養和充足水份則可

導致貓咪IBD的原因
貓咪的炎症性腸病(IBD)的具體原因尚不完全清楚,但相信涉及多種因素的複雜相互作用。根據康奈爾貓科健康中心的說法,IBD是一種疾病,炎症細胞滲透到胃腸道壁,導致胃腸道發炎並破壞正常消化和吸收食物的能力。

貓咪IBD的具體原因通常未知或未確定,但可能的因素包括:
對細菌的過敏:IBD可能是由於對腸道內非傳染性細菌的過度反應(過敏)而引起的異常“局部”免疫反應,導致腸道內炎症
食物過敏:對飲食中特定蛋白質(如肉類蛋白質)對細菌嘅過敏: IBD 可能係由異常嘅「局部」免疫反應(過敏)引起,導致胃腸道內發炎,呢種反應可能係由對腸道內非感染性細菌過度反應引起。

  • 食物過敏: 對飲食中特定蛋白質的過敏或不耐,例如肉類蛋白質過敏,常見肉類如牛、羊、雞等,反而更易致敏。食品添加劑、人工色素、防腐劑、牛奶蛋白質以及麩質(小麥)等,亦常被懷疑是貓咪感染 IBD 的成因。

  • 遺傳因素: 有些貓咪可能驗得遺傳性 IBD,因此有時會出現同品種中大機率感染的現象,但不代表其他品種的患病機會會減少

  • 免疫系統失常: IBD 亦可能由免疫系統對胃腸道正常成分的異常反應引起。

  • 飲食和環境因素: 腸道細菌成分的改變和其他環境因素亦可能左右貓咪 IBD 的病況進展。

主人們要注意,貓貓 IBD 係一種複雜嘅疾病,有多種成因,而且確實嘅成因可能因貓而異。呢種疾病通常需要廣泛嘅檢查,經獸醫檢驗有需要嘅情況下,要進行基於組織活檢嘅明確診斷。

喺診斷同管理貓咪 IBD 時,緊密噉同獸醫合作非常重要,因為呢種疾病可以好複雜,好多時需要量身定制嘅治療方法,為咗貓貓嘅幸福着想,大家千祈唔好諱疾忌醫喇。

Empty content. Please select category to preview